Als kind al wilde Suzanne Binnemans schrijfster worden. Want ze schreef graag.
Maar ze tekende en schilderde ook graag, dus wilde ze ook schilderes worden.
En lerares. En psychologe. Of misschien wel operazangeres? Eigenlijk wilde ze het liefst alles tegelijk!

 

Aangemoedigd door leerkrachten Nederlands begon ze al heel jong gedichten en verhalen te schrijven. Gemotiveerd door haar artistieke vader bleef ze ook steeds tekenen en schilderen. Het pendelen tussen woord en beeld hield niet op. Het lot besliste: na haar opleiding tot leraar Nederlands-Engels-Duits belandde ze toevallig in een totaal andere wereld: die van de publiciteit en de marketing; een wereld waar woord en beeld mekaar perfect vinden.

Na haar studies volgde zij diverse cursussen: creatieve denktechnieken, presentatietechnieken, communicatietechnieken, emotionele intelligentie voor groepsleiders, problem-solving voor middelgrote groepen, verscheidene cursussen in grafische communicatie, …

Suzanne Binnemans is geboren op 1 juni 1961 in Lier, waar ze haar jeugd doorbracht. Na een korte tussenstop in Antwerpen, verhuisde ze in 1988 naar Parijs. Ze ging er aan de slag in de marketingafdeling van het telecommunicatiebedrijf Alcatel en werkte ook voor internationale marketingbedrijven in Brussel en Londen. Na de geboorte van haar zoon Sander verhuisde ze terug naar Lier. Sinds 1994 runt ze daar een zaak in grafische communicatie en copywriting.

In 1988 debuteerde ze met de korte roman ‘De woorden van Elisabeth’ De schrijfster werd meteen gewaardeerd voor haar eigen stijl: in vrij nuchtere bewoordingen en beschrijvingen zonder franje, creëert zij een kil decor waarin de meest intense gevoelens tot hun recht komen. In Tot op heden publiceerde ze zes romans.

De zoektocht naar menselijk contact staat in haar werk altijd centraal.

Suzanne Binnemans is een geëngageerd schrijfster. In haar boeken zijn geen grote verhalen terug te vinden; de psychologie van haar personages is de stuwende kracht in haar werk. Juist door haar zeer directe taal, die eigen en vanzelfsprekend is, en door haar vermogen zich in te leven in (het lot van) anderen, is Suzanne Binnemans in staat de emoties van haar personages voor de lezer voelbaar te maken. Relatieconflicten, communicatiestoornissen, discriminatie zijn enkele van haar steeds terugkerende thema’s. Recensenten in Vlaanderen plaatsten haar werk onder de categorie ‘psychologische roman’, in Nederland spreekt men van ‘psychiatrische roman’. Behalve romans publiceerde ze artikelen, verhalen en gedichten in literaire tijdschriften.

Suzanne Binnemans was gedurende 10 jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International.

Zij doceert proza en autobiografisch schrijven aan de SchrijversAcademie te Antwerpen.

Ze is verbonden aan Creatief Schrijven; ze geeft er de korte module 'autobiografisch schrijven' en was verschillende keren gastdocente.Ze was jarenlang redactielid van Gierik & NVT.


www.penvlaanderen.be

www.schrijversacademie.be

www.creatiefschrijven.be

www.gierik-nvt.be